Hai...arini mood saya tibe2 nk cite pasal petai, mungkin sebab lapar n memandangkn xlame lg akn blik kg....jd otak sy sudah terbayang2 sambal petai akak saya kt kg2..tambahan lagi, saya kn penggemar hijau, so saya pantang skit kalau apa2 yg berkaitan ngan hijau ni...sume tertarik menariklah..huhu
haa…kesian kat korang yang suke makan petai ni. termasuk
aku la kan…kuang3. aku memang suke makan petai. tapi, kalau dah
makan tu, memang segan silu lah nak berbual, gelak ketawa depan orang.
lagi-lagi kalau kau gi toilet…kuar-kuar je nanti ader orang sound. woit…hang
makan petai ka? hamek kau. kantoi sudah.
Petai ni sedap….sedap sangat kalau makan sebagai ulam.
buat sambal pun okey la..mcam-macam lah boleh dibuat dengan petai. tujuan aku
post artikel ni adalah untuk semua peminat petai.hahaha…dan juga kepada yang
tak minat..korang leh baca la sebagai ilmu tambahan. cewah!! ni pun aku
google-google juga nak dapat maklumat.
PETAI DAN KHASIATNYA…
Strok. Berdasarkan penelitian yang diperolehi daripada The
New England Journal of Medicine mendapati amalan memakan petai setiap hari
berupaya menurunkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40 peratus.
Merokok. Petai dikatakan berupaya membantu individu yang ingin
berhenti merokok. Vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang terdapat di dalam
petai dikatakan berupaya membantu tubuh sembuh cepat daripada ketagihan
nikotin.
- Anemia.
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai berupaya menstimulasi
pembentukan sel darah merah sekali gus mengurangkan derita pesakit
anemia.
- Sembelit.Petai
memiliki kandungan sera yang tinggi.
la membantu memudahkan proses pencernaan sekali gus mengelakkan masalah
sembelit.
- Kegemukan.Hasil
kajian yang dilakukan oleh Institut Psikologi Australia, mendapati tekanan
yang dialami akibat kerja menyebabkan ramai yang memilih coklat untuk
mengurangkan tekanan. Begitu pun, makanan tersebut sebenarnya membuatkan
anda berhadapan dengan masalah kegemukan. Amalan memakanan petai berupaya
mengatasi
masalah kegemukan. - Depresi.
Petai dipercayai dapat mengurangkan depresi. Ini kerana ia mengandungi
Trytophan yang berupaya merubah mood seseorang menjadi lebih relaks dan
tidak tertekan.
Nampak tak…punyelah banyak khasiat petai ni….secara
ringkasnya…yang busuk tulah yang bagus..hahaha…suka-suka je buat teori.
so….jangan segan silu makan petai seorang diri di
rumah..janji sodap!!!
ini rupa petai sebelum dikupas....
selepas dikupas inilah rupanya...sedap dibuat ulam makan bersama nasi..terliur den
tadaaa...ni my feveret, sedap wooo..lebih2 mak kesayangan saya yg masakkan..memang terbaik dari ladang lah..hoho
Kesimpulannya, makanlah anda sebelum hilang sedikit nikmat makan kat dunia ni. Hahahaha. Sebenarnya saya nak letak jugak tempoyak dan jering tapi, lepas exam lah..haha. ^^.
No comments:
Post a Comment